Att leva med utmattningssymptom och vad man kan göra för att lindra dem

By Per Surname

Att leva med utmattningssymptom och vad man kan göra för att lindra dem

4 tips för ett piggare och mer balanserat liv

För ungefär 7 år sedan gick jag in i väggen. Rejält. Jag total-ignorerade alla varningsklockor och körde på i samma rasande tempo. Jag hade grava sömnproblem, vaknade i svettpölar med panikångest mitt i natten och kunde inte somna om. Jag började glömma bort viktiga saker såsom sonens planerade utflykter med dagis, och jag la grejer på de mest märkliga ställen, såsom osthyveln i frysen och ställde in glassen i skafferiet. Jag blev tröttare och tröttare och helgerna gick åt till att försöka ta igen så mycket sömn som möjligt. Jag sa ingenting till min omgivning om hur jag mådde, för jag ville inte känna mig svag, ville inte erkänna att jag inte orkade, ville inte be om hjälp. Jag skämdes över att jag inte funkade som alla andra. Men det var när jag var på väg med bilen in till centrum för att handla och jag helt plötsligt fick totalt hjärnsläpp och glömde bort hur man växlade som jag blev rädd på allvar och sökte hjälp. 

Jag va helt sjukskriven i 7 månader, och det tog lång tid innan jag var tillbaka på 100%. Trots KBT, stressrehab och otaliga besök hos min läkare kändes det som att jag aldrig riktigt kunde komma tillbaka till samma kapacitet som innan. 

Utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom som det tar lång tid att återhämta sig från. Vad många, både arbetsgivare och individer, inte vet om är att det kan ge en ökad stresskänslighet i hjärnan efteråt, som aldrig går över. Man kan till och med få permanenta skador i hjärnan av stressen, som påverkar minne och koncentration. Många får även en ihållande trötthet, som inte går att vila bort. 

Från början ville jag inte alls acceptera den trötthet jag kände. Jag var ju färdigrehabiliterad, nu skulle jag väl kunna köra på som vanligt? Jag hatade att det tog så mycket energi att gå ut med mina vänner att jag behövde vila i flera dagar efteråt. Allt som jag spontant kunnat göra tidigare, fick bestämmas utifrån dagsform, och andra inplanerade aktiviteter. Jag skämdes över att behöva vila middag, det fick mig att känna mig som en trött pensionär. 

7 år senare lider jag fortfarande av ihållande trötthet, är stresskänslig och får lätt ångest och oro. Men jag har slutat skämmas för det och gör vad som krävs för att jag ska kunna fungera. Därför är balans mellan prestation och återhämtning extremt viktigt för mig. 

Om du känner igen dig i några av symtomen som jag beskrev ovan, eller om du känner dig onaturligt trött, så vill jag tipsa om några saker du kan göra själv för att väva in mer återhämtning i vardagen, och förhoppningsvis slippa hamna i utmattning. 

  1. Yoga Nidra. 

Yoga nidra är en guidad meditationsteknik som även kallas yogisk sömn. Yoga nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar. På sanskrit betyder nidra sömn och yoga nidra kallas ofta den sömnlösa sömnen då vi tas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup form av avslappning. 

Tillståndet kallas hypnogogiskt tillstånd. Detta kraftfulla tillstånd kan användas för många olika syften som inkluderar djupavslappning, frigörande av minnen som fastnat i vårt undermedvetna, och medvetna, samt skapa ett ökat tillstånd av medveten närvaro. Genom denna ”yogiska sömn” vill vi försätta kroppen i ett tillstånd av sömn, medan sinnet behålls fokuserat och vaket.

Yoga nidra används även för att behandla posttraumatisk stress, för ångest, depression, stress och drogmissbruk. 

Sök på YouTube efter yoga nidra, det finns massor av gratis videor. Testa dig fram till din favorit. 

  1. Meditera. 

Jag använder mig av en teknik som heter transcendental-meditation, TM. I TM använder man sig av ett mantra för att transcendera, nå finare och finare tankenivåer, på ett naturligt och ansträngningslöst sätt. I det djupaste stadiet av meditationen upplever du ett inre lugn och en ökad medvetenhet. Här kan du läsa mer om hur du lär dig transcendental-meditation: 

Men det finns en uppsjö av guidade meditationer på Youube och i diverse appar. Så precis som med Yoga Nidra är det bara att testa dig fram, vad som känns bra för just dig. 

  1. Yoga. 

Gör någon form av yoga. Medicinsk yoga är en lugn yogaform som används för utmattade patienter. Yogan reparerar nervbanorna i hjärnan. Men all typ av Yoga har positiv inverkan på hälsan. Som smärtlindrare visar yogabaserad träning lovande resultat. NCCIH konstaterar att regelbunden träning kan minska smärta och förbättra funktionen i framför allt ländrygg, men också i nacke. Yoga visar också positiva effekter på allmän hälsa, som stresshantering, psykisk hälsa, sömn och balans. Yoga kan även sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket, samt kan hjälpa till att minska oro och depression. 

Är du nyfiken på att börja yoga kan jag varmt rekommendera: https://www.youtube.com/c/yogawithadriene

Hon har massor med helt gratis yogaklasser utifrån alla behov du kan tänka dig. 

Du kan såklart också boka in en Yoga-PT lektion med mig! 🙂 

  1. Vila! 

Se till att du får en balans mellan prestation och vila. Om du känner dig trött, så lyssna på dig själv och var snäll mot dig själv och ta en paus. Om du har möjlighet, ta en powrenap eller lägg dig på soffan eller sängen och blunda. Nuförtiden är det det bästa jag vet att ta en tupplur mitt på dagen, och jag skäms inte alls längre för att jag gör det.

Är du nyfiken på Yoga, och hur yogan kan hjälpa dig i din vardag? Eller vill du ta din yoga-praktik till nästa nivå? Kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.